خرید کارت گرافیک و مراقبت و کنترل دمای آن برای حفظ عملکرد بهینه و جلوگیری از آسیب های احتمالی بسیار مهم است. در ویندوز 11، برای بررسی دمای کارت گرافیک روش های مختلفی وجود دارد که به شما کمک می کند تا وضعیت دمای کارت گرافیک خود را نظارت کنید. در این مقاله، به شما نشان خواهیم داد که چگونه می توانید دمای کارت گرافیک خود را در ویندوز 11 چک کنید.
استفاده از نرم افزارهای اختصاصی کارت گرافیک
بسیاری از شرکت های تولید کننده کارت گرافیک، نرم افزارهایی را برای نظارت بر وضعیت کارت گرافیک خود ارائه می دهند. این نرم افزارها معمولاً شامل اطلاعاتی مانند دما، استفاده از پردازنده گرافیکی، سرعت فن و مصرف انرژی هستند. به طور معمول، این نرم افزارها به شما این امکان را می دهند که تنظیمات دما و عملکرد کارت گرافیک خود را به راحتی تغییر دهید.
1.نرم افزارهای مربوط به کارت گرافیک انویدیا (NVIDIA)
برای کارت گرافیک های انویدیا، می توانید از GeForce Experience استفاده کنید. این نرم افزار به شما این امکان را می دهد که علاوه بر نظارت بر دما، تنظیمات دیگر کارت گرافیک خود را نیز مشاهده کنید.
- ابتدا نرمافزار GeForce Experience را از سایت رسمی انویدیا دانلود کنید.
- نرمافزار را نصب و اجرا کنید.
- در پنل نرم افزار، به بخش Performance بروید و سپس Stats را انتخاب کنید تا دمای کارت گرافیک خود را مشاهده کنید.
2.نرم افزارهای مربوط به کارت گرافیک AMD
اگر کارت گرافیک شما از برند AMD است، می توانید از Radeon Software استفاده کنید. این نرم افزار نیز به شما امکان می دهد که دمای کارت گرافیک خود را مشاهده کرده و همچنین عملکرد آن را تنظیم کنید.
- نرم افزار Radeon Software را از سایت رسمی AMD دانلود کنید.
- پس از نصب، نرم افزار را اجرا کرده و به بخش Performance بروید تا دمای کارت گرافیک خود را مشاهده کنید.
استفاده از نرم افزارهای جانبی برای نظارت بر دما
اگر تمایل دارید از یک نرم افزار جامع برای نظارت بر دمای کارت گرافیک و سایر قطعات سیستم خود استفاده کنید، چندین گزینه عالی وجود دارد که به راحتی می توانید دمای کارت گرافیک خود را مشاهده کنید.
1.HWMonitor
HWMonitor یکی از بهترین نرم افزارها برای نظارت بر دما و وضعیت سخت افزار سیستم است. این نرم افزار قادر است دمای کارت گرافیک، پردازنده، هارد دیسک و سایر قطعات سیستم شما را نمایش دهد.
- نرم افزار HWMonitor را از سایت رسمی آن دانلود کنید.
- پس از نصب، نرم افزار را اجرا کنید. در صفحه اصلی، دماهای مختلف قطعات سیستم، از جمله دمای کارت گرافیک، نمایش داده خواهد شد.
2.MSI Afterburner
MSI Afterburner یک نرم افزار بسیار محبوب برای اورکلاک کردن کارت گرافیک است، اما علاوه بر اورکلاک، به شما این امکان را می دهد که دمای کارت گرافیک را به راحتی مشاهده کنید. این نرم افزار برای کارت گرافیک های انویدیا و AMD قابل استفاده است.
- نرم افزار MSI Afterburner را از سایت رسمی آن دانلود کنید.
- پس از نصب و اجرا، در قسمت Monitoring دماهای مختلف کارت گرافیک و پردازنده را مشاهده کنید.
- همچنین می توانید گراف های دما را تنظیم کنید تا به طور پیوسته دمای کارت گرافیک نمایش داده شود.
3.GPU-Z
GPU-Z یکی دیگر از نرم افزارهای رایگان و محبوب است که به طور اختصاصی برای کارت گرافیک طراحی شده است. این نرم افزار به شما امکان می دهد تا تمام اطلاعات مربوط به کارت گرافیک خود، از جمله دما، مصرف انرژی و بار پردازشی را مشاهده کنید.
- نرم افزار GPU-Z را از سایت رسمی آن دانلود کنید.
- پس از نصب، آن را اجرا کنید و در پنل اصلی، دمای کارت گرافیک را مشاهده کنید.
استفاده از Task Manager برای مشاهده بار پردازشی
ویندوز 11 به طور پیش فرض ابزاری به نام Task Manager دارد که می توانید از آن برای مشاهده استفاده از پردازنده گرافیکی و سایر منابع سیستم استفاده کنید. اگرچه Task Manager به طور خاص دمای کارت گرافیک را نشان نمی دهد، اما می توانید بار پردازشی کارت گرافیک را مشاهده کرده و از آن برای ارزیابی دمای کارت گرافیک استفاده کنید.
- Ctrl + Shift + Esc را فشار دهید یا در منوی استارت Task Manager را جستجو کنید.
- در Task Manager، به تب Performance بروید.
- در بخش GPU، می توانید میزان استفاده از کارت گرافیک را مشاهده کنید که معمولاً با افزایش بار پردازشی دما نیز افزایش می یابد.
نظارت از طریق BIOS یا UEFI
برخی از مادربردها این امکان را فراهم می کنند که از طریق BIOS یا UEFI دمای کارت گرافیک را مشاهده کنید. اگر مادربرد شما این ویژگی را پشتیبانی کند، شما می توانید در هنگام بوت شدن سیستم به BIOS/UEFI وارد شده و اطلاعات مربوط به دمای کارت گرافیک را مشاهده کنید. البته این روش برای بررسی مداوم دما مناسب نیست، زیرا برای مشاهده دما باید سیستم را ریستارت کنید.
کلام آخر
چک کردن دمای کارت گرافیک در ویندوز 11 می تواند به شما کمک کند تا از داغ شدن بیش از حد کارت گرافیک جلوگیری کرده و عملکرد بهینه سیستم خود را حفظ کنید. استفاده از نرم افزارهای اختصاصی تولید کنندگان کارت گرافیک، نرم افزارهای جانبی مانند HWMonitor یا MSI Afterburner، و همچنین Task Manager و BIOS/UEFI از جمله روش های مختلفی هستند که می توانید برای نظارت بر دمای کارت گرافیک خود در ویندوز 11 استفاده کنید.
اگر قصد خرید کارت گرافیک جدید با کیفیت و گارانتی معتب