تفاوت هارد SSD با HDD با توجه به عوامل مختلفی تعیین میشود. حافظههای SDD طول عمر بالاتر و سرعت بسیار بالایی دارند؛ اما حافظههای HDD از سرعت انتقال داده بالایی برخوردار نیستند، در عوض فضای ذخیرهسازی بسیار بالایی دارند. اما اگر مجبور باشید بین این دو نمونه یکی را انتخاب کنید، باید به سراغ کدام یک بروید؟ آیا این امکان وجود دارد تا از هر دو نوع هارد در سیستم عامل خود استفاده کنید؟ این سوالاتی است که افراد در زمان مواجه با این دو نوع هارد به آن برمیخورند. در این مقاله قصد داریم تا علاوه بر، بررسی تفاوتهای SSD و HDD، به پاسخ این سوالات نیز برسیم، پس تا انتها همراه ما باشید.

هارد HDD چیست؟
قبل از اینکه در مورد تفاوت هارد SSD با HDD صحبت کنیم، لازم است تا با این دو مفهوم آشنایی داشته باشید. HDD که مخفف Hard disk drive نام یک فضای ذخیرهسازی ثابت است. این قطعه بر اساس گردش دیسک مکانیکی اطلاعات را ذخیره و حفظ میکند.
در حدود 60 سال قبل این نوع از هاردها اندازه بزرگی داشتند؛ اما در مقابل این اندازه بزرگ ظرفیتی به اندازه 4 مگابایت را ارائه میکردند. پس از گذشت سالها، ابعاد این قطعه کمتر و فضای ذخیرهسازی آن بیشتر شد. به طوریکه امروزه مدلهای اکسترنال آن 20 ترابایت و مدلهای اینترنال 2 ترابایت ظرفیت دارند.


هارد SSD چیست؟
هارد دیسکهای SSD نسل جدیدی از هاردهای HDD هستند. SSD که مخفف solid-state drive است. یک درایور جامد بسیار سریع و مقاوم است که به صورت اکسترنال و اینترنال استفاده میشود. این هارد قطعه متحرکی ندارد و خیلی سریعتر از نوع قدیمی HDD است. سرعت این نوع هارد به مدل و استفاده یا عدم استفاده از کابل برای اتصال به مادربرد بستگی دارد.

هارد اینترنال و اکسترنال چه فرقی دارد؟
اینترنال یعنی داخلی و اکسترنال یعنی خارجی؛ اما تفاوت هارد SSD با HDD در نوع اکسترنال و اینترنال چیست؟ در حقیقت هر دو نوع هارد اینترنال در داخل سیستم قرار میگیرند، پس نمیتوانید به صورت فیزیکی به آن دسترسی داشته باشید. اما هارد اکسترنال شبیه یک فلش مموری است که به سادگی میتوان آن را از سیستم خارج کرد.

آیا میتوان از SSD و HDD به صورت همزمان استفاده کرد؟
برخی از افراد به جای تعویض هارد HDD به SSD تصمیم میگیرند تا از هر دو استفاده کنند. این اتفاق را در لپتاپهای امروزی نیز میتوان دید که به آن حافظه هیبریدی میگویند. استدلال این افراد این است که ما از HDD با حافظه بالای 1 ترابایت برای ذخیره دیتا استفاده میکنیم؛ اما برای افزایش سرعت و عملکرد سیستم یک قطعه اس اس دی نیز باید اضافه کنیم.
فرق SSD و HDD چیست؟
طبق اطلاعاتی که تا این لحظه مطالعه کردیم، متوجه شدید که هر دو نوع هارد برای ذخیرهسازی استفاده میشوند و سرعت متفاوتی دارند، پس تفاوت هارد SSD با HDD چیست؟ در ادامه تفاوتهای اصلی این دو قطعه را بررسی میکنیم.
طول عمر
یکی از علتهایی که سبب کاهش طول عمر هاردهای HDD میشود، وجود قطعات مکانیکی گردان است؛ خوشبختانه مدل SSD دارای قطعات متحرکی نیست و عدم وجود قطعات متحرک در SSD باعث میشود تا در برابر ضربه مقاوم تر باشند؛ اما باید بدانید که هارد اگر تولید گرمای زیادی داشته باشد، طول عمر محصول کاهش مییابد. به طور کلی طول عمر هاردهای HDD بین 3 تا 5 سال و هاردهای SSD بین 5 تا 10 سال است.
علاوه بر این طول عمر هاردهای اکسترنال بیشتر از اینترنال است. علت این موضوع به میزان استفاده از محصول برمیگردد. در حقیقت از نوع اینترنال به صورت دائمی استفاده میشود؛ اما مدل اکسترنال را میتوان به صورت دائمی استفاده نکرد. پس در نهایت طول عمر هاردهای اس ای دی بالاتر از HDD است.
سرعت
یکی از انتظارات و خواستههای اکثر کاربران افزایش سرعت هارد است. یک تفاوت هارد SSD با HDD سرعت آن است. باید بدانید که این سرعت متناسب با مدل هارد نیز تغییر میکند. در حقیقت نمونههای جدید با بکارگیری تکنولوژیهای نوین سرعت بالاتری نیز دارند. در این بین نوع NVMe با سرعتی نزدیک به 3500 مگابایت بر ثانیه در زمره هادرهای پرسرعت قرار میگیرد. سرعت بالا کمک میکند تا زمان بارگذاری کمتر و انتقال داده سریعتر انجام شود.
آسیب پذیری
هاردهای قدیمی HDD دارای قطعات مکانیکی و چرخان هستند؛ از این رو هرگونه تکان خیلی شدید سبب خراب شدن محصول میشود. به همین دلیل است که توصیه میشود در زمان استفاده از لپتاپ آن را مرتب جابجا نکنید. این در حالی است که هاردهای SSD قطعه متحرکی ندارند.
میزان صدا
یکی دیگر از تفاوت هارد SSD با HDD میزان صدا است. هارد HDD به دلیل وجود دیسک و قطعات مکانیکی صدای اضافی تولید میکند؛ اما هاردهای SSD به دلیل نداشتن این قطعات بسیار بادوامتر و کم سر و صداتر هستند.
قیمت
بعد از بررسی مارکهای متفاوت از هارد SSD باید قیمت آنها را مقایسه کنید. بین HDD و SSD مدل HDD قیمت مناسبتری دارد؛ این در حالی است که اس اس دی با قیمتی نزدیک به دو برابر نوع HDD عرضه میشود. در واقع شما یک حافظه SSD 512 گیگابایتی را دو برابر یک حافظه HDD 1 ترابایتی خریداری خواهید کرد.

انواع هارد SSD کدامند؟
هارد SSD به طور کلی در دو نوع SATA یا Serial Advanced Technology Attachment و NVMe یا Non-Volatile Memory express هستند که خود به چندین مدل تقسیمبندی میشوند. در ادامه هر مدل را معرفی خواهیم کرد.
SATA
یکی از انواع حافظه اس اس دی، SATA است که ارزانتر و قدیمیترین نوع حافظه است. بسیاری از افراد این مدل را با HDDهای قدیمی تعویض میکنند. تفاوت هارد SSD با HDD در مدل SATA به سرعت آن بر میگردد. با این کار سرعت انتقال داده تا 5 برابر افزایش مییابد. این نوع از هارد یک مدل مینی هم دارد که از لحاظ تکنولوژی و سرعت تفاوتی با مدلهای قبلی ندارد، تنها اندازه آن کوچکتر شده است.
M.2
حافظه SSD از نوع M.2 به شکل مستطیل، نازک و کوچک است. از این حافظه برای لپتاپهای کوچک استفاده میکنند؛ چراکه که حالت فشرده دارد. زمان استفاده از این محصول باید توجه داشته باشید که اسلات مربوطه با مادربرد مطابقت داشته باشد، در غیر این صورت SSD قابل استفاده نیست. اس اس دی M.2 ظرفیتی به اندازه 2 ترابایت و قیمت بیشتری نسبت به SATA دارد.
PCIe
اس اس دی مدل PCIe نسبت به دو مدل M.2 و SATA سرعت و پهنای باند بیشتری دارد؛ از این رو بسیاری از افراد که کارهای تدوین ویدیو یا گرافیک انجام میدهند این حافظه را انتخاب میکند. البته این اس اس دی قیمت بالایی دارد. از جمله مزیتهای این اس اس دی سازگاری با کارت گرافیک، کارت صدا و مادربرد است.
NVMe
تفاوت هارد SSD با HDD زمانی آشکارتر شد که نسل جدیدی از اس اس دیها یعنی NVMe رونمایی شد. NVMe بهترین عملکرد در سرعت و کارایی را دارد. این اس اس دی میتواند در کمترین زمان درخواستها را پاسخ دهد و سازگاری خوبی با PCIe دارد. به طوریکه انتقال یک فایل 30 گیگابایتی نزدیک به 15 ثانیه طول میکشد.
هارد SSD بخریم یا HDD ؟
برای اینکه بتوانید انتخاب درستی بین SSD و HDDداشته باشید، باید نیاز خود را در نظر بگیرید. اگر به یک هارد اکسترنال نیاز دارید و سرعت قطعه برای شما اهمیت زیادی ندارد، خرید حافظه HDD انتخاب بسیار مناسبی است؛ چراکه شما نمیخواهید به طور دائم از آن استفاده کنید و هزینه زیادی نیز پرداخت نکردهاید.
اما اگر به یک هارد اینترنال نیاز دارید، باید به سراغ نمونههای اس اس دی بروید؛ چراکه این حافظهها سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالایی دارند و از آنجایی که میخواهید به طور دائم از آن استفاده کنید، به لپتاپ آسیبی وارد نمیکنند و طول عمر بالاتری نیز دارند.
البته باید این مورد را در نظر داشته باشید که تفاوت هارد SSD با HDD در قیمت آن نیز است. در حقیقت قیمت حافظههای SSD تقریبا دوبرابر نمونه HDD است. پس چنانچه بودجه شما کم است و حافظه نسبتا بالایی برای ذخیره دیتا نیاز دارید، بهتر است به سراغ هاردهای HDD بروید.
از کجا هارد دیسک بخریم ؟
برای خرید هارد دیسک SSD یا HDD فروشگاههای اینترنتی زیادی وجود دارند؛ اما خرید از یک مجموعه که از اصالت کالا اطمینان داشته باشید بهتر است؛ چراکه شما در مقابل هزینهای که پرداخت میکند انتظار محصولی باکیفیت دارید. از این رو ما به شما پیشنهاد میکنیم تا باکیفیتترین نمونههای هارد دیسک را هماکنون از پدیده پی سی خریداری نمایید.
کلام پایانی
در این مقاله تلاش کردیم تا تفاوت هارد SSD با HDD را به طور شفاف بیان کنیم. به طور کلی شاید بتوان مهمترین تفاوت این دو نوع هارد را در سرعت و عملکرد آن خلاصه کرد. سرعت هاردهای HDD وابسته به مدل و تکنولوژی آن بین 30 تا 150 مگابایت بر ثانیه است.
این در حالی است که حافظههای SSD حداقل سرعتی به اندازه 500 مگابایت بر ثانیه و حداکثر سرعتی حدود 3500 مگابایت بر ثانیه را ارائه میدهند؛ اما در مقابل این تکنولوژی قیمت محصول نیز بالاتر میرود.
اگر نیاز به سرعت بالا و مقاومت بیشتر در برابر ضربه و شوک دارید و همچنین هزینه برای شما مشکلی ندارد، SSD میتواند گزینه مناسبی برای بکاپگیری باشد. اما اگر حجم زیادی از دادهها را برای بکاپگیری دارید و هزینه مهم است، HDD ها گزینه بهتری خواهند بود. به طور کلی، میتوان از ترکیبی از هر دو نوع هارد برای بهره برداری از مزایای هر دو استفاده کرد، مثلاً استفاده از SSD برای بکاپهای موقت و HDD برای آرشیوهای طولانیمدت. شما میتوانید هر گونه سوال در خصوص حافظههای SSD و HDD را با کارشناسان ما در میان بگذارید. از همراهی شما متشکریم.