سازگاری مادربرد و کارت گرافیک در عملکرد صحیح سیستم نقش دارد. برای اینکه متوجه شوید این دو قطعه با یکدیگر سازگاری دارند لازم است تا نوع اسلات و ورژن آن را با هم مطابقت دهید. برای مثال اگر بخواهید از مادربردی با رابط PCle استفاده کنید، لازم است تا کارت گرافیک شما نیز دارای اسلات PCle باشد؛ اما انواع اسلات کارت گرافیک چیست و چگونه میتوان سازگاری کارت گرافیک و مادربرد را به طور دقیق تشخیص داد؟ در ادامه همراه ما باشید تا به تمامی سوالات ذهنی شما پاسخ دهیم.
تشخیص سازگاری کارت گرافیک با مادربرد و سایر قطعات
یک گام اساسی در خصوص سازگاری مادربرد و کارت گرافیک، بررسی کانکتورهای مختلف و رابطهای آنها است. علاوه بر این شما باید کارت گرافیک را از لحاظ طول و ارتفاع نیز بررسی کنید؛ چراکه یک کارت گرافیک 320 میلیمتری نمیتواند در جایگاهی که به اندازه 250 میلیمتر است قرار بگیرد.
علاوه بر اینکه باید فن آنها را نیز در نظر داشته باشید. به طور معمول کارت گرافیکهای قویتر فنهای بزرگتری نیز دارند که سبب افزایش ضخامت کارت گرافیک میشود. گزینه بعدی که در تشخیص سازگار بودن کارت گرافیک و مادربرد نقش دارد، منبع تغذیه است که باید با میزان مصرف انرژی کارت گرافیک و مادربرد سازگار باشند.
انواع اسلات (رابط اتصال) کارت گرافیک
کارت گرافیکهایی که در بازار وجود دارند از لحاظ نوع اسلات تفکیک میشوند. اولین نوع اسلات در سال 1998 ساخته شد و AGP نام گرفت. پس از آن در سال 2005 اسلاتهای PCIe ساخته شدند. در ادامه قصد داریم تا انواع رابط اتصال کارت گرافیک را به شما معرفی کنیم؛ چراکه اولین مورد در ارزیابی سازگاری مادربرد و کارت گرافیک، مشابه بودن نوع اتصالات است.
اسلات PCI
PCI قدیمیترین و رایجترین نوع اسلات است که در سال 2005 به بازار عرضه شد. اگر به دنبال کارت گرافیکهای قدرتمند هستید، این اسلات گزینه مناسبی برای شما نیست.
اسلات AGP
این نوع اسلات، اولین نوع رابط اتصال در کارتهای گرافیک است که به دلیل قدیمی بودن، روی دستگاههای امروزی جوابگو نیست.
PCI Express
اسلاتهای PCI Express جدیدترین نوع رابطهای اتصال کارت گرافیک هستند که میتوانند به طور مستقیم به مادربرد متصل شوند. این اسلاتها در انواع X1، X4، X8 و X16 وجود دارند. این اسلات با وجود ابعاد کوچکی که دارد، از سرعت بسیار بالایی نیز برخوردار بوده؛ به طوریکه سرعتی نزدیک به 1 گیگابایت بر ثانیه را فراهم میکند.
آیا نوع حافظه کارت گرافیک با نوع حافظه RAM ارتباط دارد؟
بیایید یکبار برای همیشه به این سوال پاسخ دهیم. توجه داشته باشید که نمیتوان ارتباط مستقیمی را برای حافظه کارت گرافیک و رم پشتیبان در نظر گرفت؛ اما این نکته را نباید فراموش کرد که یک تطبیقپذیری نسبی نیز باید وجود داشته باشد. برای مثال مادربردهایی با رم ddr2 و DDR4 با کارت گرافیکهایی که حافظه GDDR6 و GDDR5 دارند، کاملا سازگار هستند.
پشتیبانی پاور از کارت گرافیک
انتخاب یک کارت گرافیک مناسب که با توجه به پاور کامپیوتر نیز بسیار پر اهمیت است. در حقیقت پاور باید بتواند نیازهای انرژی کارت گرافیک را برطرف کند تا سازگاری مادربرد و کارت گرافیک حاصل شود. برخی از کارتهای گرافیک مصرف انرژی بالاتر از 450 وات دارند که نشان میدهد به یک منبع انرژی بسیار قوی نیاز دارند.
شما باید در هنگام خرید دقت لازم را بکار ببرید؛ چراکه برخی از برندهای نامعتبر تلاش میکنند تا برای گمراه کردن ما قدرت پاور را به اشتباه بالاتر درج کنند. پاورهایی که اصالت دارند، در جدول دقیقی توان خروجی هر شاخه را نوشتهاند. همچنین از تمام استاندارهای ATX پیروی میکنند.
پشتیبانی کیس از اندازه کارت گرافیک
پشتیبانی کیس از اندازه کارت گرافیک نیز به اندازه پاور اهمیت دارد. به این دلیل که کارتهای گرافیک در اندازههای مختلفی وجود دارند و اگر کارت گرافیک انتخابی شما از بزرگتر از جایگاه کیس باشد؛ غیر قابل استفاده است.
همچنین باید در زمان خرید، کیس را از ابعاد مختلف بررسی نمایید که آیا مکانیسم جریان هوا دارد یا خیر؛ چراکه اتلاف گرما در کارت گرافیکهای جدید زیاد است. پس نیاز به تهویه و فضای کافی نیز لازم و ضروری است.
کلام پایانی
در بررسی سازگاری مادربرد و کارت گرافیک لازم است تا علاوه بر بررسی مادربرد، اندازه کارت گرافیک، ورژن و نوع اسلات، سازگاری پاور با کارت گرافیک و کیس با کارت گرافیک را نیز چک نمایید تا بتوانید عملکرد خوبی را از سیستم خود دریافت کنید. در نهایت در این مقاله دریافتیم که کلید دستیابی به سازگاری بین کارت گرافیک و مادربرد، در انتخاب کارت گرافیکی است که با فناوریهای جدید مادربرد هماهنگ است. شما میتوانید برای بهبود عملکرد سیستم خود، هم اکنون مادربرد و کارت گرافیک خود را در فروشگاه لوازم کامپیوتر پدیده تهیه نمایید.